Laat uzelf zien

Thuis. Dat is helemaal uw  plek, waar alles klopt en waar rust en vrijheid de boventoon voeren. Met Lundia kan dat, want over onze kasten, binnendeuren en vloeren is net even wat beter nagedacht. Kies de basis die het best past en met alle kleuren en details maakt u het helemaal persoonlijk. Zo kunt u eindeloos variëren. Net zo lang tot u ziet: Dit ben ik!

Hoe het begon

In 1949 ontmoeten twee Nederlandse meubelmakers, Heinen en Colebrander uit Varsseveld, de Zweed Harald Lundqvist. Die laatste weet de ambitieuze Nederlanders enthousiast te maken voor een nieuw concept dat hij heeft bedacht: flexibele stellingkasten en opbergsystemen onder de naam Lundia. Lundqvist’s basisidee is even simpel als briljant. Een (stelling)kast waarvan de onderdelen –schappen en zijstukken– op een dusdanige manier ‘flexibel’ zijn, dat ze steeds opnieuw in en uit elkaar te halen en op verschillende manieren in te delen zijn. Heinen en Colebrander hoeven niet lang na te denken over het voorstel van Lundqvist om in Nederland als licentiehouder van Lundia op te treden. Hun meubelfabriek Het Oosten in Varsseveld gaat dan ook datzelfde jaar nog over tot de productie van Lundia. In de jaren daarop groeit de fabriek uit tot een groot en volwaardig meubelbedrijf dat innovatie hoog in het vaandel heeft staan.

In al die jaren is er natuurlijk veel veranderd. De productie is verhuisd naar Oost Europa om dichter bij de bron van het hout te zitten en het productieproces is daar verder gemoderniseerd en afgestemd op de individuele wensen van de klant.

Toch is ook een aantal belangrijke waarden hetzelfde gebleven: de liefde voor het vak en de hoogstaande kwaliteit en service die de producten van Lundia kenmerken.

Vandaag

Het originele Lundia systeem is nog springlevend. Onder de naam Lundia Original is dit prachtige – en beroemde – modulaire systeem nog steeds verkrijgbaar. Volop variatiemogelijkheden in het blanke hout van toen en in de kleuren van nu.

Mooier nog, Lundia heeft een zeer grote diversiteit aan producten opgebouwd: kasten, deuren en laminaatvloeren. Deze zijn allemaal op elkaar afgestemd. Combineer, varieer en vind uw eigen stijl!

Ook met de nieuwe serie kasten van Lundia heeft u alle mogelijkheden om het huis te vormen naar uw smaak. Schuifdeuren, draaideuren en allemaal  helemaal op maat, het kan  met Lundia! Op deze website zijn voorbeelden en ontwerpprogramma’s te vinden. Of kom naar één van onze verkooppunten om te ontdekken wat we voor u kunnen betekenen.

Duurzaam FSC geproduceerd

Lundia staat bekend om haar hoge kwaliteit; van boekenkast tot bed en van bureau tot kledingkast.

En met het begrip 'hoge kwaliteit' neemt men het bij Lundia heel nauw. Zoveel wordt wel duidelijk bij een kijkje achter de schermen bij de productie van Lundia Original. Hier staan de liefde voor het hout en het vak meubelmaken voorop.

Al het hout voor de Lundia-meubels is afkomstig uit Europese productiebossen die op een duurzame manier worden beheerd en herbeplant. Het naaldhout staat minimaal 30 tot 45 jaar ‘op stam’ voordat de bomen worden gekapt en ze in ruwe planken bij de fabriek worden aangeleverd.

Duurzaam produceren staat bij Lundia hoog in het vaandel. Ieder onderdeel van uw Lundia kast wordt volledig volgens de FSC normen geproduceerd.

Hoge kwaliteit hout Lundia Original

oog voor hout

Al het vurenhout wordt al voordat het bij de fabriek aankomt gekeurd. Om kromtrekken naderhand te voorkomen gaat het hout altijd de droogkamer in. Vervolgens worden de planken stuk voor stuk op kwaliteit gecontroleerd. Daarna wordt het hout geschaafd en aan elkaar gelijmd tot brede planken in diverse maten. Elk schap wordt daarna door één van de medewerkers gecontroleerd op oneffenheden en harsplekken. Alle delen met hars worden er vervolgens uitgefreesd met een speciale freesmachine en vakkundig bewerkt. Overigens zal er bij een Lundia-schap zelden een noest aan de voorkant zitten. En wie bij Lundia een schap van de lopende band  pakt en zijn hand er over laat glijden voelt een superglad en effen oppervlak.

Elk schap van elk Lundia-meubel is onderhevig aan een intensieve kwaliteitscontrole door mens en machine. Van ruw hout tot een mooi en oersterk schap, deur of zijstuk. In korte tijd ontstaat er in onze geavanceerde productielijn een Lundia-waardig meubelonderdeel.


Intensieve kwaliteitscontrole van hout, Lundia Original

Deens LCA onderzoek naar houten meubels

"Als grondstof heeft hout dat op een duurzame manier geoogst is een minimaal effect op het milieu.” Aldus het onderzoek naar houten meubels van het Deense agentschap voor milieubescherming".

Het Deense agentschap voor milieubescherming heeft recentelijk een rapport uitgebracht over de milieu belasting van hout en houten meubels, zij maakten daarbij gebruik van de LCA (Life Cycle Assesment) benadering 15. De analyse betrof de hele cyclus vanaf het kappen tot en met het eindproduct. Als grondstof heeft hout dat op een duurzame manier geoogst is een minimaal effect op het milieu. Het gebruik van hout genereert ook geen schadelijk effect omdat het makkelijk gerecycled kan worden.

De enige schadelijke effecten zijn afkomstig van het kappen en het transport. De onderzoekers ontdekten dat hout CO2 neutraal is, de CO2 die vrijkomt bij verbranding of ontbinding is gelijk aan de hoeveelheid die de boom opneemt en verwerkt (fotosynthese) tijdens zijn groei.

Ten opzichte van Metalen meubels

Het verwerken van metaal bleek zeer veel energie te verbruiken. De vervaardiging van de metalen zorgt voor een hoge CO2 uitstoot en resulteert dan ook in flinke water- en luchtvervuiling.

Van de energie die het kost om boomstammen tot planken te zagen, wordt een groot deel geleverd door het houtafval, waardoor de productie dus duurzaam is.

Kortom, deze studie toont aan dat het gebruik van hout aanzienlijk beter is voor het milieu.